ΜΕ ''ΑΕΡΟΠΛΑΝΙΚΟ'' ΚΟΛΠΟ ΞΑΠΛΩΝΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

 
Ο Τζιμ Λόντος είναι ο πιο δυνατός Έλληνας. Γι’ αυτούς που γνωρίζουν αθλητισμό ο παλαιστής Χριστόφορος Θεοφίλου - αυό ήταν το όνομα του - είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής. Θρύλος. Ήρθε από την Αμερική το 1928 να δώσει αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο και την προπόνηση του, με βροχή, την παρακολουθούσαν χιλιάδες κόσμος.
Γεννήθηκε το 1897, σα σήμερα 2 Ιανουαρίου, στο Κουτσοπόδι Άργους ο μετέπειτα Τζιμ Λόντος, το μικρότερο από τα 13 αδέλφια του. Ένα θηρίο της φύσης. Ο μυθικός κατσέρ πέθανε Αύγουστο του 1975 κάπου στην Καλίφόρνια των ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης. Ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής. Οι προπονητές του μάθαιναν περισσότερα απ' αυτόν, περισσότερα απ' όσα εκείνος, ένα στραβάδι, έμαθε από τους δασκάλους του στην παλαίστρα.
Στα 13 του καβάλησε ένα παπόρι και βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ποιό σχολείο και ποιά δουλειά. Ό,τι έβρισκε, από αχθοφόρος μέχρι... μοντέλο για φωτογράφους και ζωγράφους. Έκανε και ακροβατικά νούμερα σε τσίρκο. Άρχισε την πάλη κι αμέσως ξεχώρισε, ήταν γεννημένος γι' αυτήν. Και δεν είχε σκατόφατσα, αλητόβια, φυλακόβια. Οι λαβές του ήταν σκέτο show, όπως και το περιβόητο ''αεροπλανικό'' του κόλπο με το οποία ξάπλωνε τους αντιπάλους.
Άγγλος δημοσιογράφος τον ''βάπτισε'' με το παρατσούκλι που έγινε παγκόσμια γνωστός. Μετά από μιά μεγάλη νίκη του Έλληνα στην αρένα London του Πόρτλαντ. Έγινε ο ''London'', ο Τζιμ Λόντον. Στην Αθήνα ήρθε κάποιες φορές να αγωνιστεί κόντρα με φημισμένους ξένους και γέμιζε το Παναθηναϊκό Στάδιο. Αγώνες για την κονόμα βέβαια, αλλά οι Έλληνες εθνικά υπερήφανοι πέταγαν στους ουρανούς επειδή ο Τζιμ Λόντος κέρδιζε. Στη φώτο με τη χρυσή και αδαμαντοποίκιλτη ζώνη του.

Τομ Πάπας. Εμβληματικό όνομα ελληνοαμερικάνου, με επιχειρηματική δραστηριότητα στα πετρέλαια. Κάποτε ''έπαιξαν'', πάλαιψαν σε... αθηναϊκή ταβέρνα. Ο Τζιμ Λόντον και ο Τομ Πάπας. Το περίεργο; Βρέθηκαν άνθρωποι που στοιχημάτισαν υπέρ του Πάπα.

Διαβαστε ακομα:

ΕΠΕΣΕ ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΟΝ... ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ